Sunday, October 2, 2022

Weekly Cricket Trivia 1

Date:

Share post:

- Advertisement -

1.Who was the first batsman to achieve a century in both innings of a Test match?

Answer: Warren Bardsley

Bardsley scored 136 runs in the first innings, and 130 in the second of a drawn Test against England in 1909. A stylish left-hander, Bardsley went on to score six centuries in his 41 Test match career.

2.Which batsman scored the first-ever Test match triple hundred?

Answer: Andy Sandham

Andy scored 325 against the West Indies in April 1930. It had taken 53 years and 193 Test matches for cricket to witness a triple century at the highest level of the game. Remarkably, the second triple hundred was scored only three Test matches later.

3.New Zealand played their first international test match in 1930. In what year did they win their first test?

Answer: 1956

New Zealand played their first test against England, losing by 8 wickets. Their first test win was against the West Indies an unbelievable 26 years later.

4. Who captained England for the bodyline tour?

Answer: Douglas Jardine

Jardine was a ruthless captain in an era when the spirit in which sport was played was important. He was a strong-willed and haughty individual who apparently hated Australians, and did nothing to hide his feelings of dislike. The views of his own side were mixed: while many were extremely loyal towards him, others such as the Nawab of Pataudi did not support his methods.

5.Who was the only batsman Shane Warne dismissed in his debut match?

Answer: Ravi Shastri

Shastri made 206, while Warne finished with a return of 1/150. Tendulkar also made 148 not out in the Indian innings. The match ended as a draw.

6. When Gary Sobers hit six sixes in an over against Glamorgan in 1968, who was the unfortunate bowler?

Answer: Malcolm Nash

Tony Cottey, the former Glamorgan batsman, was hit for 34 from an over by Glen Chapple in 1993. Steve Marsh, the Kent keeper for years, was hit for 34 from an over by Glamorgan batsman Matthew Maynard in 1992. Tilak Raj was hit for six sixes but by Ravi Shastri in 1984. Malcolm Nash not only got hit for 36 by Gary Sobers, but nine years, in 1977 later got hit for 34 by Frank Hayes.

7. This Indian player was one of an elite few to have taken at least 100 Test wickets AND scored a double-century. He opened the batting on some occasions. Can you name him?

Answer: Ravi Shastri

Shastri took 151 wickets, and his highest score was 206 against Australia in 1992.

8.Who was the first player, over the age of 50, to appear in a Test?

Answer: W.G.Grace

W.G. Grace was captain of England at the age of 50 years and 320 days, on the last day of his last Test, vs Australia in 1899.

9.Where was the first ever Test Match played?

Answer: Melbourne Cricket Ground

The first ever Test Match was played in 1877 at the Melbourne Cricket Ground. Australia beat England by 45 runs.

10. Against which country did Muttiah Muralitharan achieve his first 10 wicket haul?

Answer: Zimbabwe

Muttiah Muralitharan has been the mainstay of the Sri Lankan bowling attack for years and has taken 10 wickets in a match an incredible 20 times, double the amount anybody else has managed.

This match was played in January 1998 at Kandy. Murali’s match figures of 12/117 were, at the time, the best ever for Sri Lanka as Sri Lanka who beat Zimbabwe by 8 wickets.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Advertisement